Tilbake til nyheter
Til toppen

Verdens nordligste solcellepark vant pris

Solcelleanlegget på Isfjord Radio er kåret til Årets anlegg av bransjeforeningen Solenergiklyngen. Solcelleanlegget vil sammen med batterisystemet redusere bruken av fossilt brensel med 70 prosent på den avsidesliggende destinasjonen på 78 grader nord.

– Årets vinner er et banebrytende anlegg som viser at solkraft kan bygges hvor som helst i verden. Det bakkemonterte anlegget er fundamentert i permafrost og dimensjonert for store snø- og vindlaster. Anlegget bygger på og bidrar til forskning på snø i solkraftverk, noe som er overførbart til mange andre områder i Norge, sier Anneline Malling Breen, prosjektleder i Solenergiklyngen.

Prisen ble delt ut under Solenergikonferansen tirsdag 16. april på Clarion Hotel Oslo. Totalt var 10 anlegg nominert. I finalen kjempet Isfjord Radio mot to andre kandidater, solcelleanlegget på Sem Gård og Furuseth solkraftverk. Bak prisen står bransjeorganisasjonen Solenergiklyngen, med over 160 partnere og som representerer over 2000 ansatte innen solenergi og energisystemer.

– Vi har helt spesielle utfordringer her oppe på Svalbard knyttet til klima og naturvern. Isfjord Radio er en pilot for utslippsfrie hybride energianlegg for off-grid samfunn i Arktis. Det er også morsomt at vi får nasjonal anerkjennelse for arbeidet vårt, sier Mons Ole Sellevold, prosjektleder for fornybar energi i Store Norske.

Solcellepark på Isfjord Radio
Solcellepark på Isfjord Radio. Foto: Thomas Thiis, NMBU.

Isfjord Radio ble bygget som en radiostasjon i 1933, opprinnelig som en kommunikasjonslenke mellom Svalbard og fastlandet. I dag er det en reiselivsdestinasjon som fortsatt har viktige tekniske funksjoner for kommunikasjon, forskning og undervisning. Stasjonen ligger avsides til på Kapp Linné ved utløpet av Isfjorden, 50 km i luftlinje fra Longyearbyen.

Kverneland Energi har levert alt av batteri- og solcelleteknisk utstyr og LNS har utført grunnarbeidet. Multiconsult har stått for prosjekteringen og Assemblin har tatt seg av elektroarbeidet. Store Norske samarbeider tett med Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), Svalbard Energi (SEAS), SINTEF og NMBU i oppfølgingen av driften av anlegget, for å lære mest mulig.

– Jeg vil takke alle våre samarbeidspartnere for en formidabel innsats og et konstruktivt samarbeid. Jeg vil også rette en ekstra takk til våre ansatte internt i Store Norske, som til daglig jobber med enten gruvedrift, eiendomsforvaltning eller logistikk, men som har snudd seg rundt og støttet oss med energiomstillingen på Isfjord Radio, sier Sellevold.

Isfjord Radio er et "off grid"-anlegg og er derfor helt avhengig av egen lokal energiproduksjon og -distribusjon. I 2023 ble det bygget solcelleanlegg på tak og på bakken. Den bakkemonterte solcelleparken, som på 78° nord kan altså skryte av å være verdens nordligste, og vil sammen med energilagrene totalt sett bidra til at CO2-utslippene på Isfjord Radio reduseres med 70 prosent. Før energiomstillingen begynte, ble det brukt nærmere 200 000 liter diesel ved Isfjord Radio årlig.

– Arbeidet på Isfjord Radio har vært krevende. Fundamenteringen måtte etableres i permafrost, og arbeidet har ellers blitt utført under utfordrende arktiske forhold med snødrift, vind-, snø- og isbelastning. I tillegg skulle dette gjennomføres med minst mulig forstyrrelser for dyrelivet og turisme. Dette innebar blant annet at alle støyende arbeider, som boring, måtte være fullført innen 15. mai på grunn av nærheten til fuglereservatet på Kapp Linné. Vi kan trygt si at omstillingen av Isfjord Radio har betydelig styrket vår kompetanse på utvikling av energisystemer i Arktis, sier Sellevold.

Isfjord Radio er et frittstående energisystem i miniatyr, der erfaringene skal brukes i energiomstillingen i andre lignende forhold i Arktis.

– Vi tester ut hybride løsninger som kan implementeres i mange av de rundt 1 500 arktiske samfunnene som ikke er tilkoblet et sentralt energinett, og som for det meste bruker kull eller diesel som energikilde. Våre lærdommer fra Isfjord radio er derfor svært viktig for energiomstillingen i Arktis, sier Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi.

Solcellepark på Isfjord Radio, Griegaksla. Foto: Thomas Thiis, NMBU.