Turisme

Hvert år besøker flere titusen turister Longyearbyen. Ingen unngår å legge merke til gruvehistorien og de mange unike aspektene ved en tidligere company town. En tur til Gruve 3 tar deg med på en historisk reise til Longyearbyens fortid.

Opplev gruvehistorien på nært hold

Til toppen

Er du nysgjerrig på gruvedriften i Longyearbyen og historien bak hvorfor noen menn valgte å bosette seg her for over 100 år siden? Da bør du bli med på omvisning i Gruve 3.

Gjennom et besøk i Gruve 3 kan du gå tilbake i tid. Når du ankommer tas du gjennom daganlegget hvor maskiner og utstyr ligger igjen fra da driften ble innstilt i 1996. Våre gjester blir utstyrt med en «lompendress» (kjeledress), hjelm og hodelykt, klar til å utforske gruva.

I løpet av besøket får du muligheten til å kjenne på den lave arbeidshøyden gruvebusene arbeidet under daglig. På grunn av den lave arbeidshøyden ble gammeldagse «lavdriftsmetoder» anvendt for å hente ut kullet.

Besøket rundes av med en tur inn i selve gruva, inn i en hovedstoll som ble utgravd på 70-tallet. Vi gjør også et par stopp i to tverrslag (sidetunneler) hvor man kan finne inngangen til den gamle frøbanken på Svalbard i tillegg til Arctic World Archive.

Vi kan love en spennende tur som byr på en smak av Longyearbyens fortid. Plukk med deg et stykke kull på veien ut av gruva og bring hjem en lokalprodusert souvenir.

Les mer om Gruve 3 og book en tur her