Gruve 7 ligger i Adventdalen ca. 1,5 mil sørøst for Longyearbyen. Gruven har vært i drift i over 50 år, og er den siste norske kullgruven som fortsatt er i drift. I dag har Gruve 7 rundt 60 ansatte, som jobber to skift per døgn fra mandag til fredag. Gruve 7 er planlagt drevet frem til sommeren 2025.
Kull til industriell produksjon
Frem til nedleggelsen av kullkraftverket i Longyearbyen i 2023, ble kullet fra Gruve 7 brukt både til kraftproduksjon og til industriell produksjon.
Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien. Gruve 7 leverer årlig ca. 80 000 tonn kull til metallurgisk- og kjemisk industri i Europa.
Kullet fraktes fra Gruve 7 til kullageret med lastebiler. Fra kullageret ved kullkaia i Adventfjorden laster vi kullet over i båter som frakter det videre til kunder, hovedsakelig i Europa.
Gruvejobben
Driftsforholdene i Gruve 7 er krevende ettersom kullaget ikke er mer enn 1,1-1,8 meter tykt. Produksjonsmetoden kalles rom og pilardrift. Med denne metoden tar vi ut ca. 75 prosent av det kullet som ligger som et horisontalt lag i fjellet, med berg over og under. Det resterende kullet blir stående igjen som pilarer for å stabilisere områdene der kull er tatt ut.
Selv om produksjonen gjennomføres med spesialmaskiner, er gruvejobben relativt manuell og tung. De ansatte i Gruve 7 er likevel kjent for et godt arbeidsmiljø preget av trivsel og godt humør. For noen år siden ble de portrettert i dokumentarserien Kompani Spitsbergen på TV2.