Tilbake til nyheter
Til toppen

Sveagruva på Svalbard ferdig restaurert

Sveagruva er nå ryddet etter over 100 års gruveproduksjon. Prosjektet ble gjennomført 900 millioner kroner under det opprinnelige budsjettet og ble fullført ett år før tiden. Tirsdag var klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på befaring i området.

– Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere ødelagt natur. Dette prosjektet gir oss svært verdifulle erfaringer med naturrestaurering og setter ambisjonsnivået når vi nå skal i gang med å restaurere natur flere steder i Norge, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Klima og miljøministeren i Svea
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen besøkte Svea for å se resultatet av opprydningsarbeidet. Her sammen med fra venstre adm. dir. Rune Midtgaard, og prosjektleder Gudmund Løvli i Store Norske, klima og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og prosjektleder hos Sysselmesteren Martine Løvold.

Svea er et gruvesamfunn innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard som, før nedleggelsen, hadde egen kraftstasjon, kai, vannforsyning og alt annet som var nødvendig for å huse inntil 300 arbeidere og drive gruvevirksomhet i stor skala. Med unntak av enkelte verneverdige bygninger er alt nå fjernet.

Oppryddingen av Sveagruva er det største naturrestaureringsprosjektet på norsk jord.

– Noen av våre mest sårbare naturområder finnes på Svalbard. Jeg er stolt over at naturen har blitt restaurert til sin opprinnelige tilstand etter at gruveaktiviteten er avsluttet. Dette har vært et imponerende miljøprosjekt hvor alle involverte har samarbeidet godt, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Miljøprosjektet i Svea og Lunckefjell ble vedtatt i statsbudsjettet i 2017. Prosjektet hadde opprinnelig en kostnadsramme på 2,5 milliarder kroner, men ender med en sluttsum 900 millioner kroner (nominell verdi) under budsjett. Prosjektet er også fullført ett år før tiden.

– Vi har virkelig dratt nytte av selskapets over 100 års erfaring med virksomhet i arktiske strøk. Området er nå tilbakeført til slik det var før vi begynte vår virksomhet. Terrenget, isbreene og fjellsidene fremstår upåvirket. Prosjektet er viktig for å vise at vi kan utvinne en naturressurs, men samtidig gi området tilbake til naturen når vi er ferdige, sier Rune Midtgaard, administrerende direktør i Store Norske.

Sveas isolerte beliggenhet, cirka fem mil i luftlinje fra Longyearbyen, har ført til en komplisert prosess og nøye planlegging hos Store Norske. Ansvarlig for prosjektet, Gudmund Løvli, trekker frem det gode samarbeidet som nøkkelen til suksess.

– Vi har hatt et særdeles godt samarbeid med Sysselmesteren, Riksantikvaren, Miljødirektoratet, Kulturdepartementet, og ikke minst de ulike entreprenørene som har gjort en fantastisk innsats i de barske omgivelsene. Nå er det klart for at isbjørnen, polarreven og reinen igjen skal ta over området, sier Gudmund Løvli, prosjektdirektør i Store Norske.

Les mer om miljøprosjektet her.