Siste tilsyn i Gruve 7 på Svalbard
– Siden gruvedriften startet for over 100 år siden på Svalbard, har det vært svært store fremskritt for gruvearbeidernes helse, arbeidsmiljø og sikkerhet, sier Rigmor Abel, stabsdirektør og ansvarlig for HR i Store Norske.
Arbeidstilsynet har vært en viktig brikke i dette arbeidet.
– De har både vært et kontrollorgan, men også en konstruktiv samarbeidspartner og rådgiver for å forbedre sikkerheten for Store Norske, fortsetter Abel.
Arbeidstilsynet har ført tilsyn med Gruve 7 siden 1962. I forrige uke var seksjonsleder Trond-Henry Skjønsfjell og to inspektører fra Arbeidstilsynet på Svalbard for en siste inspeksjon før gruven avvikles.
– Gjennom 60 år med tilsyn med gruver på Svalbard har vi sett en enorm utvikling i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet, sier seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Trond-Henry Skjønsfjell.
Og nettopp sikkerhet står øverst på agendaen i Gruve 7 i dag.
– Vi starter hvert møte, både i Gruve 7 men også i ledelsen i Store Norske, med sikkerhet. Både små og store hendelser rapporteres, og vi diskuterer hva som eventuelt kan forbedres. Gruvearbeidernes sikkerhet og helse går foran alt, sier Tor Inge Nyheim, gruvesjef i Store Norske.
Historisk utvikling
I dag er det heldigvis lenge siden det har vært alvorlige ulykker i gruven. Men spoler vi noen år tilbake, ser vi høyere tall for både skader og dødsfall i gruvedriften.
En gjennomgang av årsrapportene fra Store Norske viser at det i løpet av 80-tallet var totalt tre dødsulykker. Det var også langt flere innrapporterte personskader, og rundt 1980 lå tallet på over 100 per år. Riktignok var antall ansatte i gruvedriften betydelig høyere enn i dag, men tallet er likevel høyt. På 90-tallet hadde Store Norske totalt to dødsfall, og selskapet hadde sin siste dødsulykke tilbake i 2005.
26 døde
Den verste gruveulykken i selskapets historie skjedde i 1920. Natt til 3. januar førte en kullstøveksplosjon, antent av et mineskudd i en av gruvens indre arbeidsplasser, til at 26 menn mistet livet, og én mann ble alvorlig skadd. På grunn av en ettereksplosjon oppstod det en gruvebrann, som pågikk helt frem til sommeren.
– Gruveulykken markerte en endring i hvordan selskapet så på sikkerhet i gruvene, og Einar Sverdrup, som på den tiden var bergingeniør i selskapet, var fast bestemt på å ordne opp i utfordringene, sier Rigmor Abel, stabsdirektør i Store Norske.
Fra midten av 1920-tallet reiste Sverdrup rundt og besøkte gruver i Europa. Her studerte han sikkerhetstiltak i gruvene og implementerte effektive tiltak i Longyearbyen. Resultatet av arbeidet var en betydelig reduksjon i antall ulykker.
Les også Arbeidstilsynets egen sak her.